
Suomalainen yksinpurjehtija Ari Huusela maalissa, Highfieldin moottoriveneet Huuselaa vastassa maalilinjalla.
Suomalainen yksipurjehtija Ari Huusela on ensimmäisenä pohjoismaisena kipparina ylittänyt perjantaiaamuna 5.3.2021, 2020–2021 Vendée Globen maaliviivan. Huusela sijoittui 25. sijalle ympäri maailmaa järjestetyssä soolokilpailussa ja päätti kisan samalla. Huuselalla kesti yhteensä 116 päivää 18 tuntia 15 minuuttia ja 46 sekuntia kiertää maailman ympäri. Kisan voittaja Yannick Bestaven sekä Charlie Dalin, ylittivät maalilinjan 36 päivää aikaisemmin. Samalla rikkoontui Vendée Globe kisaennätys, kun maaliviivan ylitti kaikkiaan 25 venettä. Vastaava luku viime kisassa 2016–17 oli seitsemän venettä vähemmän, kun 11 venettä 29 veneestä ylitti maaliviivan.
Ilmailuinsinööristä tuli urapilotti, ja myös innokas amatööri-valtamerikilpailija siitä lähtien, kun hän kilpaili ensimmäistä kertaa Atlantin yli. Ensimmäinen matka taittui vuonna 1999 Kamu Stråhlmannin suunnittelemalla pienellä Mini650 -veneellä. Huusela sijoittui MiniTransat – kilpailussa 13. sijalle. Vuonna 2003 hän oli osallistumassa uudestaan kilpailuun, mutta syistä, joita hän ei edelleenkään ymmärrä täysin, hän ei saanut lupaa osallistua. Järjestäjien mukaan hänelle ei ollut kertynyt tarpeeksi merimaileja uudella veneellään. Huusela päätti, että myy veneensä Isabelle Joschkelle ja auttoi samalla häntä kilpavalmisteluiden kanssa. Vuonna 2007 Huusela kilpaili taas omalla Minillään ja sijoittui 37. sijalle. Seitsemän vuotta myöhemmin, purjehdittuaan F18-katamaraaneilla, hän palasi avomerikilpailuihin osallistumalla Route du Rhumiin Pogo 40 – veneellä. Ari sijoittui kilpailussa yhdeksännelle sijalle.
Vendée Globe on ollut aina Ari Huuselan tavoite. Tapaaminen brittiläisen kippari Alex Thomsonin kanssa Helsingin Venemessuilla sai Huuselan tekemään päätöksen osallistumisesta Vendée Globe -kilpailuun. Huhtikuussa 2018 hän osti Owen Clarken suunnittelema, Dee Caffarille vuosina 2008-9 rakennetun IMOCA-veneen nimeltään AVIVA.
Valmistautuminen Vendée Globe – kisoihin otti vauhtia ja aina kun Huusela ei lentänyt Finnairin Airbus 350 -lentokoneella, hän työskenteli kampanjansa parissa. Vuonna 2018 hän osallistui Guadeloupella Route du Rhum -regattaan, jossa hän sijoittui 11. sijalle. Vuoden 2019 Transat Jacques Vabre – kilpailussa Huusela sijoittui Mikey Fergusonin kanssa 26. sijalle. Kilpailu on kuuluisa kaksin purjehdittava ”kahvikisa”. Huuselan tavoitteet olivat yksinkertaisesti kerätä tarpeeksi maileja ja kokemusta kohti Vendée Globe -haastetta. Kesällä 2020 ennen lähtöä hän sai rakennusyritys STARKin lähtemään mukaan sponsorointiyhteistyöhön. Yhteistyö onnistui hienosti, ja STARK on jo nyt voittanut kolme kansallista sponsoripalkintoa.
Kun Huusela vihdoin siirtyi telakalta 8. marraskuutta Vendée Globe – lähtöviivalle, oli se tunteita herättävä hetki. Tämä oli viides kerta, kun hän oli Les Sables d’Olonnessa yrittämässä lähtöviivalle, ja tällä kertaa hän ylitti sen. Rutiinit löytyivät nopeasti, vaikka aluksi hänestä tuntuikin hieman hermostuneemmalta kuin tavallisissa transatlanttisissa kilpailuissa, joihin hän oli tottunut. Hänen itseluottamuksensa joutui myös heti alkumetreillä koetukselle ensimmäisessä myrskyssä, jonka seurauksena veneeseen tuli sähköongelmia ja täydellinen sähkökatko. Huusela huolestui, että hänen matkansa täyttyisi päivittäisistä ongelmista, mutta huolellinen ja ahkera entinen lentokoneinsinööri ratkaisi ongelmat ja piti veneen toiminnassa.
Ensimmäinen purjehdusosuus tuntui samalta kuin kilpailuissa Route du Rhum, MiniTransat tai Transat Jacques Vabre mutta alkuhaasteiden jälkeen. Huusela alkoi pian nauttia matkastaan. Päiväntasaajan doldrums-vyöhykkeellä Huusela sai kokea todella huonoa keliä. Hän totesi jälkeenpäin, että niin paljon ukkosta ja sateita hän ei ole koskaan aiemmin kokenut. Paras purjehduskeli oli Huuselan mukaan Etelä-Afrikan kohdalla, missä pääsi käyttämään suurinta Code 0 – purjetta. Etelä-Afrikan kohdalla oli yhdessä vaiheessa kolme venettä mailin sisällä. Huuselan vierellä purjehtivat Clement Giraud ja Séb Destremau, joten purjehtijat saivat hetken seuraa toisistaan. Keli oli silloin parhaimmillaan aurinkoinen. Huusela keräsi kauniissa säässä helppoja merimaileja. Eteläisillä valtamerillä hän joutui asettamaan itselleen tiukat tuulirajat myötätuulelle – enintään 30 solmua myötätuulta – minimoidakseen itselleen ja veneelle kohdistuvaa painetta, jotta lainarahoilla ostettu vene pysyisi ehjänä ja myyntiarvo olisi kilpailun jälkeen mahdollisimman hyvä. Huusela piti kiinni omasta mukavuusalueestaan, hitaammasta ja pidemmästä reitistään, vakaista olosuhteistaan sekä helpoista maileistaan ja pysyi tällä tavalla mukana kilpailussa. Cap Hornin kohdalla ja loppumatkasta Atlantilla Huusela koki suuria aaltoja, jotka koettelivat taas sekä kipparia että venettä. Kilpailun viimeisinä päivinä kevätaurinko paistoi ja matka taittui tasaisesti ja mukavasti – oikeudenmukainen palkinto Ari Huuselalle huikean suorituksen jälkeen.
Huusela noudatti koko kisan aikana matalan riskin purjehdustyyliä. Reitti suunniteltiin suurella tarkkuudella ja varotoiminnoilla sääennusteita tarkasti analysoimalla. Kaukoliikenteen lentäjänä muuten toimiva Huusela halusi näillä keinoilla taata omaa menestystä kilpailussa, missä päämääränä ei ollut voittaa, vaan päästä maaliviivan yli. Tämä on huikea suoritus jo 58 vuotta täyttäneelle soolokipparille.
Vaikka Huusela ylitti maaliviivan viimeisenä veneenä ja sijoittui 25 sijalle 33 veneestä, Huusela on varmasti se purjehtija, joka on nauttinut kilpailun jokaisesta hetkestä. Sekä teknisesti että henkisesti hän koki suurimmat haasteet kilpailun alussa, parin ensimmäisen viikon aikana. Voitettuaan nämä pienet ongelmat, Huuselan kaksi päämoodia ovat olleet joko ’onnellinen’ tai ’erittäin onnellinen’.
Huusela on pystynyt pitämään lähes koko ajan yhteyttä lähimpään kilpailijaansa Alex Barrieriin. Vasta viimeisten kahden viikon aikana hän lopulta menetti yhteyden. Huuselan vauhti hiipui alle 5 solmuun korkeapainealueen takia, kun Alexia Barrier pystyi pitämään korkeampaa vauhtia ja etäisyys veneiden välillä kasvoi merkittävästi. Tästä huolimatta Huusela ei huolestunut tilanteesta, vaan totesi pari päivää ennen maaliin tuloa, että hän on erittäin onnellinen, että on kilpailussa ja tyytyväinen missä hän on. Kun Huusela aloitti kilpailun, hän olisi mielellään voinut tehdä sen 110 päivässä, mutta ei ollut väliä, jos kilpailu kestäisikin hänen osaltaan jopa 150 päivää. Hän tiesi olevansa kaukana muista ja hänelle tärkeintä oli saapua maaliin veneellä, joka on edelleen hyvässä kunnossa ja ehjä.
Ari Huuselan kohokohdat Vendée Globessa
Ekvaattori (menomatka)
29. sija 26.11.2020 09:35 UTC, 17 p. 20 t. 15 min, 7 p 20 t 16 min Alex Thomsonin (HUGO BOSS) jäljessä
Cape of Good Hope
27. sija 12.12.2020 11:32 UTC, 33 p 22 t 12 min, 11 p 12t 21 min Charlie Dalinin (Apivia) jäljessä
Cape Leeuwin
26. sija 12.28.2020 22:23 UTC, 50 p 09 t 03 min, 15 p 10 t 57 min Charlie Dalinin (Apivia) jäljessä
Cape Horn
25. sija 25.01.2021 01:19 UTC, 77 p 11 t 59 min, 22 p 11 t 36 min Yannick Bestavenin (Maître CoQ IV) jäljessä
Equator (back)
25. sija 12.02.2021 3:33 p.m. UTC 96 p 02 t 13min, 26 p 20 t 21 min Louis Burtonin (Bureau Vallée 2) jäljessä
Lue alkuperäinen artikkeli
Lue lisää Ari Huuselasta
JAA TARINA: